Navn:
Sted: Haugesund, Norway

Jeg er en nitten år gammel jente som går på allmennlærer-linja ved HSH. På fritiden spiller jeg horn i Haugesund Ungdomskorps.

lørdag, april 14, 2007

Praksis og prosjekt

Nå var den siste praksisperioden over for i år. Vi har vært 3 uker i praksis, og på de ukene har jeg lært mye forskjellig. Vi har blant annet prøvd oss på et tverrfaglig tema som het valg i kvardagen, vi har prøvd ut dramaforløp og påskeverksted. Det har vært kjekt, men også vanskelig og utfordrende.

Tirsdag begynte vi på skolen igjen og der begynte vi med et yrkesseminar. Toril og Tormod hadde først forelesninger om blant annet pliktetikk og konsekvensetikk. Etterpå delte vi oss i grupper og fikk utdelt fire forskjellige ”caser”. Den ene casen var om en lærer som lurte på om hun skulle kle seg på en måte som ikke støter mot foreldrenes muslimske tro, eller om hun skulle kle seg som hun ville. Den andre casen var om en mor som fikk se at sønnen ble kalt dum og ekkel. Moren ble helt fortvilet og lærerene på lærerrommet lo av henne og fortalte det videre da hun var gått. Den tredje casen var om noen foreldre som kom til læreren og ville at hun skulle snakke med datteren. De mente at datteren var umulig hjemme og at læreren skulle hjelpe til. Den siste casen var om en lærer som ikke visste hva han skulle gjøre med en ny elev med tilpasningsvansker. Alle foreldrene i klassen mener denne eleven ikke skal få være med på klasseturen slik at klassemiljøet skulle bli bra igjen. Det første vi gjorde var at vi fant ut hva som var hovedproblemet i disse ulike casene. Deretter fant vi handlingsalternativ med konsekvensetisk- og pliktetisk analyse på hver av dem. Vi jobbet lenge med disse oppgavene i gruppa, og i tillegg lagde vi våre egne 10 yrkesetiske bud for lærere. Vi var ganske enige med hvilke bud vi ville ha med. Vi var mer uenige i hvilken rekkefølge de skulle stå i, men vi klarte å bestemme oss til slutt!

De 10 bud for lærere:
  1. Læreren skal være et forbilde for elevene
  2. Læreren skal ha et godt forhold til kollegaene
  3. Læreren skal ha et godt samarbeid med foreldre/foresatte
  4. Læreren skal kunne se hver elev
  5. Læreren skal kunne gi tilpasset opplæring
  6. Læreren skal hode sin taushetsplikt
  7. Læreren skal kunne variere skoledagen
  8. Læreren skal være inkluderende
  9. Læreren skal ha faglig, didaktisk og yrkesetisk kompetanse
  10. Læreren skal være ærlig så langt dette er mulig
Seminaret avsluttet vi på fredagen med framlegg av det vi hadde kommet fram til i løpet av disse dagene. Vi skulle finne ut forkjellige handlingsalternativer, hva som var konsekvensetikk og hva som var pliktetikk. Til slutt hadde vi framføring av det vi hadde kommet fram til og en diskusjon om emnene. Det var et ganske spennende prosjekt med problemer vi kan møte på i en jobb som lærer.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det er både relevant, og spanande det tema de har hatt om no, og case-arbeid er ein flott metode for å få fram dei ulike dilemmaene de kan møta som lærarar. Du seier at de kom fram til "ti bod" i høve til etikk, det hadde vore spanande å sjå kva desse ti boda innebar?

Birgit :-)

19 april, 2007 09:59  
Anonymous Anonym said...

Dere har jobbet godt i gruppa. Ser også at du har vært inne og kommentert på medstudent sin blogg. Bra, Camilla. I arbeidet som lærer møter vi mange utfordringer. Synes det er flott at dere måtte diskutere grundig før dere kom fram til løsningene. Dette viser kompleksiteten i yrkesetiske spørsmål. Stå på -
Toril :-)

23 april, 2007 08:28  
Anonymous Anonym said...

Hei, Camilla...
Så flott arbeidsbok design du hadde fått! Måtte berre seia at eg har lagt merkje til det, godt jobba!

Birgit :-)

30 april, 2007 17:51  
Blogger Linn Reidun said...

Helluen Camilla:) Eg tykkjer du skriv godt, og at du har ein flott blogg:) arbeidsboka di er blitt kjempebra, og eg ser at du har jobba mykje med den:) lukke til på eksamen og med sluttføring av arbeidsbok og blogg:) klem

03 mai, 2007 00:58  
Anonymous Anonym said...

Hei Camilla :)
Kjempetøff blogg du har :-)
Seminaret syns jeg var kjempespennende. Som du sier ble vi ikke enige i alt med en gang, men det er jo bare greit det også, får frem mange ulike synspunkter som er veldig lærerikt.
Stå på :-)
Helle

03 mai, 2007 17:47  

Legg inn en kommentar

<< Home